Adó 1 százalék üres nyomtatványa mire is való?

Amennyiben az adó egy százalékról rendelkező nyomtatvány nem állna rendelkezésünkre, az adóhatóság honlapjáról letölthetjük, majd postai úton beküldhetjük, de lehetősség van arra is, hogy online töltsük ki és elektronikusan küldjük be az adóhivatal számára.
Minden évben az adóbevallásunk elkészítésekor támogathatunk egy általunk szimpatikusnak tartott civil szervezetet, valamint egy technikai számmal is rendelkező egyházat. Felajánlhatjuk adónk egy százalékát például egy tartósan beteg gyermekek élethelyzetét segítő és megkönnyítő szervezetnek, de felajánlhatjuk gazda nélküli állatokat elhelyezni tudó menhelynek is.


Az adó 1% nyomtatvány kitöltésének formai és tartalmi követelményei vannak, amiket szükséges betartani, hogy a felajánlott pénzösszeg rendben eljuthasson a kedvezményezetthez.
Tehát a személyi jövedelemadónk egy százalékát akkor ajánlhatjuk fel, ha az adott évben adót fogunk befizetni az adóhatóság részére, és azt ténylegesen be is fizetjük. Azt, hogy milyen szervezetnek ajánlhatjuk fel adónk egy százalékát, törvény szabályozza, mint ahogy azt is, hogy a rendelkező nyilatkozatnak milyen adatokat kell tartalmaznia. Két adatnak mindenképpen benne kell lennie a nyilatkozatban, az egyik a szervezet adószáma, a másik az technikai számuk. A nevet is fel tüntethetjük, de az nem kötelező, a nyilatkozat anélkül is szabályos és érvényes lesz.
A civil szervezetnek és az egyházaknak felajánlható 1 + 1 százalékot több szervezet között megosztani nem lehet, csak egy civil szervezet, és egy egyház választható. A két nyilatkozat egy papíron szerepel, a perforáció mentén szétválasztani felesleges. A rendelkező nyilatkozatot mind postán, mind interneten keresztül eljuttathatjuk az adóhivatal számára, ha postán adjuk fel, a borítékon feltétlenül szerepeljen a saját adószámunk, és a ragasztást keresztezve írjuk alá.
A támogatni kívánt szervezet megtalálásához (amennyiben még nincs kiválasztottunk) használjunk internetes keresőt, amely lehetőleg kulcsszavak, vagy kategóriák, témakörök alapján is tud keresést végrehajtani. Ha sikerült a kiválasztás, akkor nagyon pontosan másoljuk ki a szervezet technikai és adószámát a rendelkező nyilatkozatba, mert csak ebben az esetben fog célhoz érni a támogatásunk.

A rendelkező nyilatkozatot innen letölthetjük: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/nyilatkozatok/12egysza.html