Mi az Adó egy százalékról rendelkező nyilatkozat

Ebben az évben is minden adót fizető magánszemély rendelkezhet az adója 1 + 1 százalékáról, amit egy arra jogosult civil szervezetnek és egy szintén jogosul egyház számára lehet felajánlani. Az egy százalék az összevont adóalap kedvezményekkel már csökkentet összegéből kerül kiszámításra. Az adóbevallás szerves részét képezi az adó 1 százalékáról rendelkező nyilatkozat, ezt szükséges kitölteni a felajánlás elkészítéséhez.

Az adózót ennek a rendelkező nyilatkozatnak a kitöltése miatt díj fizetés nem terheli, és amennyiben megvan a támogatandó szervezet pontos neve, adószáma és technikai száma, a kitöltés nagyon kis időt vesz csak igénybe.


Amennyiben postai úton kaptuk meg az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat, akkor a borítékban benne van az adó 1%-ról rendelkező nyilatkozat nyomtatványa is, tehát nem kell külön kérni. Aki elektronikus úton fogja a személyi jövedelemadó-bevallását az adóhatóság részére beküldeni, ugyanúgy rendelkezhetnek adójuk egy százalékáról.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jogosult és egyben felelős is azért, hogy ezek a felajánlások a kedvezményezettekhez megérkezzenek. Ennek feltétele, hogy rendelkező nyilatkozatok a törvényben foglaltaknak megfelelően legyenek kitöltve, és a kedvezményezettnek is meg kell felelnie a törvényi előírásoknak, és természetesen az adó befizetésének is meg kell érkeznie az adóhatóság számlájára.
Az adó 1 százalékáról rendelkező nyilatkozatot a személyi jövedelemadó-bevallás többi nyomtatványával együtt küldhetjük be az adóhivatal számára a 2013. május 20.-ai határidőig, ha ez bármi okból kifolyólag nem történne meg, akkor a fent említett határidőig külön is beküldhetjük.

Ebben az esetben a kitöltés mellett figyeljünk oda arra is, hogy a rendelkező nyilatkozatot tartalmazó borítékon tüntessük fel a saját adószámunkat, valamint a borítékot úgy kell aláírnunk, hogy a leragasztott részt átlósan keresztezzük.
Ezek után, ha az adóhivatal nem keres meg minket elektronikus úton, akkor a rendelkező nyilatkozatot biztosan helyesen töltöttük ki, és a kedvezményezett is megkapta az összeget, ha a rendelkezéssel valami nem stimmel, akkor viszont emailban megkeres minket az adóhivatal a helyesbítés végett.