Innét töltheti le az Adó 1 százalék nyomtatványt

Magyarországon minden egyes adófizetésre kötelezett személy rendelkezhet arról, hogy a kiszámolt adójának 1 + 1 százalékát az adóhatóság által egy egyház számára, és egy társadalmi szervezet számára támogatásképpen átutalja.
A 2013-as adóbevallás kapcsán is kitölthető az adó 1% nyilatkozat, aminek neve most a 12EGYSZA rendelkező nyilatkozat és innen letölthető. Az idén is az összevont adóalap utáni 1 + 1 százalékot lehet felajánlani az általunk preferált civil szervezet és egyház számára.
A támogatásra jogosultakat két kedvezményezetti körbe sorolták, az elsőbe az alapítványok, egyesületek, közalapítványok tartoznak, a másodikba az egyházak, vallásfelekezetek, vallási közösségek.


Ha mindkét kedvezményezetti körbe tartozóknak fel szeretnénk ajánlani adónk egy százalékát, akkor az adóbevallás EGYSZA lapjában megtalálható rendelkezési nyilatkozat mindkét részét ki kell töltenünk. Ha ez a nyomtatvány valamilyen okból már nem állna rendelkezésünkre, a fent említett linken letölthető és utólag is kinyomtatható, de akár elektronikusan is kitölthető és az adóhatóság részére beküldhető.
Ha csak az egyik kedvezményezetti körbe tartozó egyesületet vagy egyházat szeretné adója 1 százalékával támogatni, akkor a másik részt vagy hagyja szabadon, vagy egyszerűen csak húzza át. Az azonos kategóriába tartozó kedvezményezettek közül egyszerre csak egy választható ki.
Fontos, hogy ezt a nyomtatványt helyesen töltse ki, és a megadott május 21.-i határidőig beküldje, mert a kedvezményezett csak ekkor fogja megkapni a támogatást. Ha a rendelkező nyilatkozaton nem tünteti fel az adószámát, vagy a kedvezményezett technikai számát, vagy valamilyen okból a törvény által előírt hatásidőig az adóját nem fizeti be, akkor akkor az adóhatóság nem fogja átutalni a támogatásra szánt összeget.
Abban az esetben, ha elfelejtette, vagy a munkáltatója nem figyelmeztette az adó 1 %-nak felajánlására, akkor 2013 május 21.-ig erre még mindig lehetősége van, mindössze az adóhatóság honlapjára kell felmennie és onnan vagy letöltenie, kinyomtatnia és postai úton beküldenie, vagy elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatóság részére.
Az adóhatóság minden külön megkeresés nélkül, automatikusan értesítést küld az adó 1%-ról rendelkező magánszemély részére a rendelkezés teljesítéséről.
Töltse le innét – kattintson ide