Amit tudni érdemes az Adó 1 százalék nyilatkozatról

Törvényi rendelet szabályozza, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát hogyan ajánlhatják fel egy civil szervezetnek és egy egyháznak. Fontos tudni, hogy amennyiben a rendelkezésre jogosult nem ajánlja fel senkinek sem az adója 1%-át, akkor az a költségvetésben kerül felhasználásra az előírt jogszabályok szerint. Tehát a rendelkezés egyáltalán nem kötelező, de jó ha tudjuk, hogy ennek a lehetőségnek a kihasználásával rengeteg fontos társadalmi segítő tevékenységet végrehajtó szervezetnek segíthetünk.
Az adó 1 százalékáról szóló rendelkezést minden olyan magyar állampolgár megteheti, akinek adóbevallási kötelezettsége van, tehát jövedelemadó bevallást kell készítenie az előző adóév kapcsán.


Az 1 százalék felajánlható összeget az összevont adóalapból számolják ki, a különböző kedvezmények levonása után, de azt az 1 százalékot csak akkor fogják a kedvezményezettnek átutalni, ha a befizetett adó a meghatározott határidőre már megérkezett az adóhatósághoz.
A kedvezményezetteket két csoportra osztották, a kiválasztás során mindkét csoportból csak egyet egyet lehet kiválasztani, tehát sem megosztani, sem összevonni a felajánlható összeget nem lehet. Akkor sem vonható össze a 2 x 1 %, ha csak az egyik csoportból választ az adózó, ebben az esetben csak egy nyilatkozatot kell beküldenie, és csak 1 %-ot fog átutalni az adóhatóság.

A kedvezményezettek egyik körébe a civil szervezetek tartoznak, ez lehet közhasznú tevékenységet folytató társadalmi szervezet, közalapítvány vagy alapítvány, de például a felsőoktatási intézményeknek, vagy a könyvtári, levéltári vagy múzeumi tevékenységet folytató egyedi támogatásban részesülteknek is felajánlható ez a támogatás.

A kedvezményezettek másik köre a technikai számmal rendelkező egyházak tartoznak.
Az adó 1 százalékáról való rendelkezést az adóbevallás szerves részét képező erre szolgáló rendelkező nyomtatvány kitöltésével lehet foganatosítani, a nyomtatvány mindkét oldalának kitöltésével lehet a civil szervezeteknek és az egyházaknak a felajánlásról rendelkezni, amennyiben csak az egyik kedvezményezetti körbe tartozók közül fogunk választani, akkor a másik oldalt vagy hagyjuk üresen, vagy egyszerűen csak húzzuk át.

Az adó 1%-ról szóló nyilatkozat csak akkor érvényes, ha hatásidőig beérkezik az adóhatósághoz, az adatok helyesen és olvashatóan vannak kitöltve, vagy a borítékon nincs feltüntetve a magánszemély adóazonosító jele és nem írta alá a borítékot átlósan.