Mire figyeljünk az adónk 1%-ának felajánlása során

Hazánk minden adófizető magánszemély szabadon rendelkezhet adója 2X1 százalékáról, ehhez mindössze kell adóját határidőben befizetnie. Az egyik 1% társadalmi szervezeteknek, alapítványoknak, a másik 1%-ot egyházaknak vagy kiemelt költségvetési előirányzat számára lehet felajánlani.

1367901_776031391

Az adó felajánlása előtt érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a kiszemelt szervezet működése mennyire átlátható, például a weboldalán megtekinthetjük, milyen tevékenységet folytatnak, valamint, hogy a bevételeik felhasználásáról van-e valamilyen adat. Áttekinthető a Gazdasági Beszámolója és Közhasznúsági Jelentése is.
Elsődlegesen fontos, hogy az Ön által kedvezményezett biztosan megkapja adója 1%-át. Általánosan magánszemélyek számára 2013. Május 20. az adó 1% felajánlásának határideje.

Sajnos az adóhatóság az 1% felajánlások nagyon magas hányadát nem tudja elfogadni abban az esetben ha hibásan vagy hiányosan van kitöltve a rendelkező nyilatkozat. Célszerű nagyon odafigyelni arra, hogy a kitöltés mindig az útmutatásnak megfelelően legyen elvégezve, és boríték feladás esetén a címzés helyessége is döntő lehet.

Ha Ön önadózó, akkor a 1253-as bevallási nyomtatványt, ami lényegében az adóbevallása, és a helyesen kitöltött 1%-ról rendelkező nyilatkozatot ( az EGYSZA lapot ) szükséges elküldenie az adóhatóságnak, ennek határideje a már említett 2013. Május 20.-a. Az elküldés mind postai, mind elektronikus úton végrehajtható.

Amennyiben Ön egyéni vállalkozó, akkor az adóbevallását 2013. Február 25.-ig adhatja be, szintén az 1253-as számú nyomtatvány kitöltésével és az EGYSZA lappal együtt.
Ha az Ön adóbevallását a munkáltatója készíti el Ön helyett, akkor ki kell nyomtatnia az EGYSZA lapot, amit akkor se válasszon szét, ha valamelyiket nem töltötte volna ki, tegye borítékba és a borítékra írja rá az adóazonosító jelét, ennek hátoldalát pedig úgy írja alá, hogy az a ragasztást keresztezze. Ezt a borítékot azután célszerű 2013. Május 10.-ig átadnia a munkahelyén arra illetékes személynek.

Ha az az eset állna fenn, hogy Ön már elküldte az adóbevallását, de elfelejtette az 1%-ról való rendelkezését, akkor nyomtassa ki az EGYSZA lapot, majd miután kitöltötte, és betette a borítékba, tüntesse fel adóazonosítóját és írja alá a borítékot, és végezetül vagy postán, vagy személyesen kell eljuttatnia az adóhatósághoz idén május 20.-ig.
És ha az adóhatóság készíti el az Ön adóbevallását, akkor az adóhatóság által ellenőrzésre Önnek elküldött adóbevallásában található EGYSZA lapot töltse ki, majd küldje vissza az adóbevallásával együtt határidőre.

1szazalek

Gyermekek Varázshegye Alapítvány Adószáma

 

vagy töltse le innét http://www.gyermekekvarazshegye.hu/alapitvany_ado_szja.pdf