Adó 1 százalék határidejéről

Minden olyan Magyar magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, vagyis személyi jövedelemadóját befizeti a megadott határidőre, amikor elkészíti adóbevallását, rendelkezhet az adója 1 + 1 százalékáról, amit valamely egyház és egy általa kiválasztott civil szervezetnek ajánlhat fel. Jelenleg minden adóköteles személy a 2012-es adóbevallását fogja elkészíteni, vagy már elkészítette. Ennek leadási határideje 2013. május 31., tehát mindenki eddig a határidőig rendelkezhet törvény szerint az adója 1%-ról. Az adó 1 százalék felajánlását csak az arra rendszeresített EGYSZA formanyomtatványon lehet benyújtani, ezt vagy megkaptuk az adóhatóságtól postai úton a többi formanyomtatvánnyal együtt, vagy elektronikus kitöltés esetén utólag is kinyomtathatjuk.

Ezt a nyomtatványt a fentebb már megadott határidőig kell eljuttatni vagy személyesen az adóhatósághoz, vagy postai úton kell feladni. A nyomtatvány csak akkor lesz érvényes, ha a lezárt borítón feltüntettük az adóazonosító jelünket. Természetesen ezeken a lehetőségeken kívül elküldhetjük elektronikus úton is.

Egy százalékos byomtatvány kitöltése

A formanyomtatvány kitöltése annyiból áll, hogy a kedvezményezett civil szervezet, és egyház technikai és adószámát. Az 1 + 1 százalékot csak egy az egyben ajánlhatjuk fel, tehát 1% egy civil szervezetés, 1% egy egyházé lehet, vagyis az egy százalékokat nem lehet szétosztani sem több civil szervezet, sem több különböző egyház között. Figyeljünk oda arra, hogy a nyomtatvány kitöltése során tartsunk be minden egyes tartalmi és formai követelményt, hiszen a felajánlásunk csak ekkor lesz érvénye és csak ebben az esetben fogja megkapni a kedvezményezett. Az adóhatóság a felajánlások fogadására jogosult egyházakról minden évben kiad egy listát ABC sorrendben, ezeket a jelenlegi kiadás három csoportba sorolva taglalja. Azok a civil szervezetek kaphatnak felajánlásokat, vagyis lehetnek kedvezményezettek, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak igazolni tudják megfelelően a jogosultságukat.

Ennek a 1 + 1 százaléknak a felajánlása senkinek sem kerül semmibe, tehát mindenképpen érdemes ezekről a pénzekről rendelkeznünk, hiszen teljesen ingyen segíthetünk az arra rászorulókra.