Adó egy százalék egyesületeknek

Az adó 1 százalékának felajánlása kapcsán sokan elbizonytalanodnak a rengeteg szervezet listáját meglátva, és az jut az eszükbe, hogy nem fog e rossz helyre menni a felajánlásuk, vagy egyáltalán ellenőrzik-e ezeket a szervezeteket, hogy mire is költik el a felajánlott összegeket. És sokan pont az ilyen gondolatok miatt nem is teszik meg aztán a felajánlásokat.
Ezen személyek megnyugtatására közöljük, hogy az 1 százalék felajánlásokat a visszaélések elkerülése miatt csak meghatározott célokra használhatja fel egy adott egyesület, és ezeknek a pénzeknek az elköltéséről minden esetben részletes beszámolót szükséges készítenie, majd azt az adóhatóságnak benyújtania.

1% fontossága

Lényegében a minden évben összegyűlő 1 százalékos támogatások teljes összege költségvetési támogatásnak minősül, hiszen eredetileg ezek az összegek a költségvetésbe folynának be közvetetten. Tehát így értelmezve a kedvezményezett szervezetek kizárólag közcélú tevékenységre használhatják fel ezeket a támogatásokat, és ezen pénzösszegek felajánlását a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak van jogosultsága ezt ellenőrizni. Azon szervezet, amely ezeket a támogatásokat felhasználni szándékozik, alapszabályában, vagy az alapító okiratában meg kell hogy határozzon egy vagy több közhasznú tevékenységet, és az összegyűlt támogatásokat kizárólag ezeknek a tevékenységeknek a megvalósítására fordíthatja. A törvényeknek megfelelően a felhasználás csak ekkor fog megfelelőnek bizonyulni. Így ha az adóhatóság az ellenőrzése során a felhasználást nem találná megfelelőnek, akkor az összeg visszafizetéséről rendelkezhet. A törvényi előírásnak megfelelően az átutalást követően az összeg felhasználását igazoló minden szükséges adatot az adóhatóság részére meg kell küldenie az adott szervezetnek elektronikus úton a naptári év 31. napjáig bezárólag.

Mindezeket az információkat azért adtuk át, hogy senki ne aggódjon amiatt, hogy a felajánlott egy százaléka rossz helyre kerülne, ennek már a nyilvánosság is gátat szab, hiszen az adóhatóság számára készülő beszámolók mindenki számára telejs mértékben hozzáférhetőek az interneten keresztül, tehát akár ellenőrizhetjük is az általunk választott szervezet felhasználásait.

Tehát éljünk az adónk 1 %-nak felajánlásának lehetőségével, hiszen a felajánlott pénz mindenképpen célba ér, és segíteni fog valakinek!